Δήμος Κέας

Εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης – "Λάμπρος Κατσώνης"
Για δύο συναπτά έτη, τον μήνα Ιούλιο, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη της ιστορικής προσωπικότητας του Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κέας, κατά τα έτη του Ρωσο-οθωμανικού πολέμου. Ο Λάμπρος Κατσώνης είχε παντρευτεί Τζιώτισσα τη Μαρουλιώ Σοφιανού. Είναι γνωστή η ιστορία του, καθώς, όταν αποκλείστηκε από τους Τούρκους στον όρμο του Αγ. Νικολάου, κατόρθωσε να διαφύγει με το πλοίο του από τον ισθμό της Κόκας, που ονομάζεται σήμερα, «Στενό Λάμπρου Κατσώνη». Μετά τη διαφυγή του, οι Τούρκοι προέβησαν σε αντίποινα σε βάρος των κατοίκων του νησιού.
Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στο να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του Λάμπρου Κατσώνη στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και της Κέας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε χρόνο πλήθος εορταστικών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων αλλά και ομιλιών τόσο από τοπικούς αλλά και άλλους φορείς.

 

Γιορτή Παραμυθιών
Θεσμό αποτελεί πλέον η Γιορτή των Παραμυθιών, η οποία πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, από το 2003, κατά τον μήνα Ιούλιο. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις πολλοί διακεκριμένοι αφηγητές, μουσικοί και καλλιτέχνες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ταξιδεύοντάς μας στον κόσμο του παραμυθιού και του ονείρου. Οι αφηγήσεις και όλες οι άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που τις πλαισιώνουν (θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση παιδιών, μουσικές - εικαστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίου, σεμινάρια λαϊκής προφορικής παράδοσης) απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και σε μεγάλους.


Πανηγύρι Σωτήρος
Το βράδυ της  6ης Ιουλίου, Ο Σύλλογος των Ποισσών, «Αγ. Ισίδωρος» διοργανώνει τζιώτικο, γλέντι στην παραλία των Ποισσών, με τοπική παραδοσιακή μουσική, προσφέροντας φαγητό και ντόπιο κρασί.

 

Πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου
Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, μπορείτε να ζήσετε ένα γνήσιο τζιώτικο γλέντι, μέχρι τις πρωινές ώρες, απολαμβάνοντας το φαγητό και το κρασάκι σας σε μια από τις ταβέρνες της Πλατείας της Ιουλίδας. Θα διασκεδάσετε με τζιώτικη, παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδια.

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Από το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, «Σιμωνίδης Ο Κείος», τιμώντας ένα λαϊκό, τζιώτικο έθιμο, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι, ψάλλοντας τα παραδοσιακά κάλαντα, με συνοδεία τσαμπούνας και τουμπιού.

All rights reserved © 2017 - designed &developed by: betwelve