Δήμος Κέας

Ιερός ναός Αγ.Συμεών
Ο ναός του Αγ. Συμεών, από τον οποίο ονομάστηκε ο οικισμός, δεσπόζει στην κορυφή του βουνού. Χτισμένη  πάνω στις βάσεις ιερού που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη, γιορτάζει  κάθε 1η Σεπτεμβρίου και 3η Φεβρουαρίου.


Ιερά μονή Αγ.Άννας

Λίγο μετά τη Χώρα, στη διασταύρωση προς το δρόμο που οδηγεί στο προσκύνημα της Παναγίας της Καστριανής, βρίσκεται το βυζαντινό Μοναστήρι της Αγίας Άννας, ατενίζοντας τη Χώρα και το πέλαγος. Παρατηρώντας το θα βρείτε πληθώρα στοιχείων που δείχνουν ότι είναι κατασκευασμένη και από αρχαίο δομικό υλικό. Το Μοναστήρι λειτουργείται κάθε 9η Δεκεμβρίου και 25η Ιουλίου.

Ιερά μονή Επισκοπής

Στο δρόμο προς Πέρα Μεριά, θα αντικρίσετε πάνω στο υψωματάκι, το βυζαντινό Μοναστήρι της Επισκοπής, πολλά μέρη του οποίου είναι κατασκευασμένα από αρχαίο δομικό υλικό. Λειτουργείται κάθε χρόνο την 15η Αυγούστου.

Ιερά μονή Παναγία Καστριανή

Το Προσκύνημα της Παναγίας της Καστριανής, προστάτιδας του νησιού, στέκεται επιβλητικά χτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο, κατά το θέλημα της Παναγίας, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο του πελάγους. Η μνήμη της Παναγίας τιμάται πολλές φορές στη διάρκεια του έτους, κυρίως όμως την 15η Αυγούστου, που πλήθος κόσμου συρρέει να προσκυνήσει τη χάρη της και 23η Αυγούστου και 2η Φεβρουαρίου.

Ιερός ναός Αγ.Τιμοθέου

Λίγο πριν την Κάτω Μεριά, βρίσκεται ο ναός του Αγ. Τιμοθέου. Έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια και είναι βυζαντινού ρυθμού. Δίπλα στην εκκλησία, υπάρχει το σπήλαιο, στο οποίο ασκήτευε ο Άγιος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από το οποίο αναβλύζει νερό μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Η μνήμη του τιμάται την 16η Αυγούστου και 13η Ιουλίου ημέρα των εγκαινίων.

Ξωκλήσι Αγ.Αιμιλιανού

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Αιμιλιανού βρίσκεται στην περιοχή του Κούνδουρου και τιμάται κάθε χρόνο την 18η Ιουλίου.

Ιερός ναός Αγ.Χαραλάμπους

Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, του πολιούχου του νησιού, βρίσκεται στη συνοικία «Κάστρο», στην Ιουλίδα. Η μνήμη του τιμάται την 10η Φεβρουαρίου και αποτελεί πολύ σημαντική ημέρα για τους κατοίκους του νησιού.

Ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Δημοτικιά)

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η μητρόπολη της Ιουλίδας, η οποία είναι βασιλικού ρυθμού, δεσπόζει αρχοντική στην είσοδο της Ιουλίδας (Κατοχώρι). Σημαντικότατη ημέρα εορτασμού, τόσο για την Κέα αλλά και για όλη την Ελλάδα αποτελεί η 25η Μαρτίου.

Ιερός ναός Αγ.Τριάδας

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στο λιμάνι της Κέας, είναι ο σταυροειδούς ρυθμού ναός της Αγίας Τριάδας, ενορίας της Κορησσίας.

Ιε
ρός ναός Αγ.Δημητρίου

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, σταυροειδούς ρυθμού, έχει περίοπτη θέση στον οικισμό της Ιουλίδας και βρίσκεται στο Πανοχώρι. Η μνήμη του τιμάται την 26η Οκτωβρίου.  

Ιε
ρός ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγ.Σπυρίδωνας)

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Άγιος Σπυρίδωνας, βυζαντινού ρυθμού, είναι μια από τις τρείς ενοριακές εκκλησίες της Ιουλίδας.

Ξωκλήσι Αγ.Γεωργίου

Το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, το αντικρίζετε στην άκρη της παραλίας, μόλις προσεγγίσετε το λιμάνι, καθώς βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο. Ειδικά τη νύχτα  δημιουργεί μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη εικόνα, καθώς φωτίζεται. 

Ξωκλήσι Αγ.Σώστη

Το εκκλησάκι του Αγ. Σώστη βρίσκεται στην άκρη της παραλίας του Οτζιά.

All rights reserved © 2017 - designed &developed by: betwelve