Δήμος Κέας

r

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΥΨΟΥΣ 6.4 εκ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΕΑΣ

 

Τις αποφάσεις ένταξης τριών µεγάλων έργων υποδοµής σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σε Κέα, Σίφνο, Θήρα, συνολικού προϋπολογισµού 19,2 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζηµάρκος.

 

 

Στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα ανάρτησε: "Σε Σίφνο, Σαντορίνη και Κέα εντάσουμε σήμερα τρία ακόμη έργα στον τομέα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Στην Σίφνο 9,2 εκ. Ευρώ, στην Σαντορίνη 3,5 εκ. Ευρώ και στην Κέα 6,4 εκ. Ευρώ για έργα που κάθε νησί από αυτά, το έχει μεγάλη ανάγκη και το περίμενε πολλά χρόνια. Η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των Δήμων των νησιών μας, μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα προς όφελος των νησιωτών μας. Συνεργασία που αποδίδει και στην οποία επενδύουμε για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση των κοινών ευκαιριών."

 

Με ευχαριστήρια επιστολή του απάντησε ο Δήμαρχος Κέας, κος Γιάννης Ευαγγέλου. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό Δελτίο Τύπου και την ευχαριστήρια επιστολή.

Η ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Κέας προς τον Περιφερειάρχη.

 

 

 

 

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με όλα τα σχολεία της Κέας συμμετέχει ενεργά στην κοινή Πανελλαδική Δράση!!!

Παράλληλα με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες στα σχολεία, από τους συντονιστές της Δράσης, θα πραγματοποιηθούν και δύο δράσεις συντονισμένες από τον Δήμο Κέας και όλους τους πολίτες / φίλους που επιθυμούν να συμμετέχουν!

 

Κυριακή 2 Απριλίου Ιουλίδα ώρα 11.00 :

Συγκέντρωση των μαθητών του νηπιαγωγείου της Ιουλίδας με τον συνοδό τους για την φύτευση δενδρυλλίων και φυτών στην μικρή πλατεία στο Σκάκι – (Παλιά Αγορά) Φύτευση δενδρυλλίων και λουλουδιών, καλλωπισμός της περιοχής (φρεσκάρισμα χρώματος, αποκατάσταση στα πιόνια,).

 

Παράλληλα, στο Θεατράκι της Ιουλίδας θα εξελίσσεται δεύτερη δράση καθαρισμού και καλλωπισμού του χώρου, με την πολυτιμη βοήθεια των μαθητών του Γυμνασίου – Λυκείου και ΕΠΑΛ αφού προηγηθεί πρώτα απομάκρυνση   φυτών με μεγάλο όγκο  με την ευθύνη του Δήμου Κέας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του δρόμου που οδηγεί στην πηγή Κανάλι Ιουλίδας καθώς και στον καλλωπισμό της πλατείας στο Σκάκι.

 

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική και είστε ευπρόσδεκτοι σε όλες τις δράσεις!!

Εκδόθηκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για την νέα κοινωφελή εργασία σε 274 δήμους της χώρας και 24.251 προσλήψεις με οκτάμηνα. Δεκαπέντε (15) από τις θέσεις αυτές αφορούν το Δήμο Κέας. Οι αιτήσεις άνοιξαν στις 10:00 το πρωί στις 24 Ιανουαρίου και η ηλεκτρονική αίτηση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12η μεσημβρινή μετά από την παράταση.
 
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε -τουλάχιστον- μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους
5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
6. εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
7. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Για να δείτε τα αποτελέσματα δειγμάτων νερού δίκτυο Μυλοποτάμου πατήστε εδώ.

Για να δείτε τα αποτελέσματα δειγμάτων νερού πηγής Φλέα πατήστε εδώ.

Για να δείτε τα αποτελέσματα δειγμάτων νερού δίκτυο Οτζιά πατήστε εδώ.

Για να δείτε τα αποτελέσματα δειγμάτων νερού δικτύου Ιουλίδας πατήστε εδώ.

Για να δείτε τα αποτελέσματα δειγμάτων νερού δικτύου Κορησσίας πατήστε εδώ.

 

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου στο οποίο συμμετείχε ο Δήμαρχος Κέας, κος Γιάννης Ευαγγέλου, εκπροσωπώντας το Δήμο μας.

 

Ο Δήμαρχος απαίτησε από την ηγεσία της ΠΕΔ την "ηχηρή" διεκδίκησή της για διευκόλυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων και δράσεων ανάπτυξης και προβολής των νησιών. Επισήμανε συγκεκριμένα ότι στην Κέα υπάρχουν επαγγελματίες που τόλμησαν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και είναι εδώ και χρόνια δέσμιοι γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως και άλλοι που δεν τολμούν φοβούμενοι παρόμοια ταλαιπωρία.

 

Ακολουθεί αναλυτικό άρθρο της εφημερίδας "Η Ροδιακή"

"Δραματικό SOS εκπέμπουν τα μικρονήσια στο Νότιο Αιγαίο.
Πρέπει να γίνει η «ανατροπή», κατέληξε το συνέδριο της ΠΕΔ που ολοκληρώθηκε σήμερα.

 

Η αδήριτη ανάγκη να γίνει επιτέλους η «ανατροπή» για τους νησιωτικούς Δήμους και δη για τα μικρονήσια που εκπέμπουν, για ακόμα μία φορά, κραυγή αγωνίας προς την Κεντρική Διοίκηση, είναι εκείνο που αναδείχθηκε κατά το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν νωρίς σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Mediterranean.

 

Στη χθεσινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο «Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας», παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και του Υφυπουργού, συμπατριώτη μας, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, και εκπροσώπων όλων των τοπικών Αρχών και φορέων, το στίγμα έδωσαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων σ’ αυτά που αποκαλούμε μικρονήσια στο Νότιο Αιγαίο.

 

Για ακόμα μία φορά εξέπεμψαν SOS για την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι σ’ αυτά με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό των Δήμων, στις δομές της Υγείας και της Παιδείας και γενικά την αδυναμία να λειτουργήσουν ακόμη και για τα στοιχειώδη.

 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτη Κονταράτου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα οικονομικά αδιέξοδα των μικρών Δήμων καθιστούν δύσκολη της λειτουργία τους και πρέπει να γίνει μία πιλοτική μελέτη ενώ εξήρε την προσπάθεια της Περιφέρειας να σταθεί αλληλέγγυα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να στηθούν δομές που να στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό. «Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι κυριότερος μοχλός ανάπτυξης των μικρών νησιών είναι ο Δήμος», είπε ο Δήμαρχος.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλοι Δήμαρχοι μικρών νησιών που πήραν το λόγο στη συνέχεια αφού τα προβλήματα είναι κοινά, ακόμα και όταν βρίσκονται μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα!

 

«Του χρόνου τρέμω γιατί δεν θα έχω τη δυνατότητα να στηρίξω της υποδομές μου λόγω της εκτίναξης της τουριστικής κίνησης», είναι η αγωνία που μετέφερε στους συναδέλφους του ο Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος είπε, ακόμα, ότι η αγωνία τους είναι να βλέπουν καθημερινά το τρένο του ΕΣΠΑ να φεύγει και απλά… να το κοιτούν. «Καθημερινά χάνουμε και ένα τρένο. Πρέπει κάτι να γίνει!», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

 

«Εμείς είμαστε η καρδιά της Περιφέρειας, τα μικρά νησιά και οι κάτοικοί τους», είπε ο Δήμαρχος Κέας κ. Γιάννης Ευαγγέλου και ανέφερε ότι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν από την πολιτεία ίσα δικαιώματα. «Έχω ανθρώπους που είναι μία ώρα από την Αθήνα και με ευθύνη του κράτους ζουν σε συνθήκες πενήντα χρόνων πίσω!», είπε θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, στην περιφέρειά μας, έχουμε τριών μπορεί και τεσσάρων κατηγοριών νησιά.

 

Δίνοντας μία εικόνα...των περιπετειών που μπορεί να βιώσει ένας Δήμαρχος σε ένα μικρό νησί, είπε ότι τον πήγαν αυτόφωρο και ο Δήμος δεν έχει ούτε ένα νομικό σύμβουλο για να τον στηρίξει. Η ανάγκη για «ανατροπή» είναι εκείνο που επανέλαβε αρκετές φορές ο Δήμαρχος Κέας και είναι κάτι που φάνηκαν να υιοθετούν πολλοί συνάδελφοί του.

 

Αλλά και ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, δεν είπε διαφορετικά πράγματα θέτοντας ως πρωταρχικό θέμα την ανάγκη απελευθέρωσης των προσλήψεων και για τις μη ανταποδοτικές υπηρεσίες αφού ο Δήμος του δεν έχει ούτε ένα μηχανικό, δικηγόρο και οικονομολόγο!

 

«Πρέπει να γίνει μία ύστατη προσπάθεια να μην καταργηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα μικρά νησιά», είπε ακόμη ενώ περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο πως έφθασε να πάει αυτόφωρο πριν από μήνες για τις ενέργειές του προκειμένου να μπορέσει να πιάσει το λιμάνι των Λειψών το πλοίο της Blue Star και να μη μείνει το νησί χωρίς φάρμακα και τρόφιμα.

 

Την παράσταση «έκλεψε», όμως, ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Βαγγέλης Κόττορος που ήταν από τις σπάνιες φορές που εμφανίζεται, και περιέγραψε με το δικό του μοναδικό τρόπο την τραγελαφική κατάσταση που ζουν στο νησί τον μόλις 153 κατοίκων.

 

Καταρχήν, ανέφερε ότι η κατάσταση μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη είναι χειρότερη και ότι τα προβλήματα είναι ίδια εδώ και τόσα χρόνια. Ο Δήμος έχει μόλις έναν διοικητικό υπάλληλο ωστόσο στο δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένοι 500 κάτοικοι που πρέπει να εξυπηρετούνται. Έτσι, αναγκάζεται να εκτελεί και ο ίδιος χρέη υπαλλήλου. Επίσης, δεν μπορεί να κάνει προϋπολογισμό κάθε χρόνο.

 

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Κόττορος και στο βάρος που σήκωσε το μικρό αυτό νησί της Δωδεκανήσου με το προσφυγικό, κάτι που δεν ακούγεται όπως είπε, καθώς πέρυσι κλήθηκε να διαχειριστεί την εισροή 32 χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων με έναν αστυνομικό και δύο λιμενικούς!

 

Για το πρόβλημα στον τομέα της Υγείας, ο κ. Κόττορος ευχαρίστησε την περιφέρεια για την απόφαση που πήρε για το επίδομα συν εκείνο που δίνει το Κράτος, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ίδια αφού οι γιατροί δεν θέλουν να πάνε στο ακριτικό νησί, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε νοσηλεύτρια!

 

Η αίθουσα όμως…έπεσε από τα γέλια και τα χειροκροτήματα όταν ο κ. Κόττορος, μετά απ’ όλα τα παραπάνω που ανέφερε, διηγήθηκε τις κρούσεις που έγιναν από το Υπουργείο στο Δήμο για να μάθουν…πόσοι οίκοι ανοχής υπάρχουν στο ακριτικό νησί για να κλείσουν τα στατιστικά τους!

 

Και ο Δήμος Κάσου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα αφού διαβάστηκε επιστολή της Δημάρχου στην οποία ανέφερε την…παγκόσμια μοναδικότητά του να μην έχει ούτε ένα μόνιμο υπάλληλο, με αποτέλεσμα ούτε έγγραφα να μπορούν να πάρουν οι πολίτες, ούτε εργασίες να κάνουν σε σχολεία αλλά και να μην μπορούν να εισπράξουν τα ανταποδοτικά τέλη.

 

Ως ένα συνέδριο επιστημονικό αλλά και με χαρακτηριστικά…ομαδικής ψυχοθεραπείας, το χαρακτήρισε, στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κ. Γιώργος Υψηλάντης. Είπε, όμως, ότι του έλειψε ο οραματικός πολιτικός λόγος από το συνέδριο. Σημειώνεται, ακόμη, ότι κατατέθηκε η πρόταση για να δοθεί μία συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με στόχο να αναδειχθεί το θέμα της νησιωτικότητας.

 

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ομιλίες τους ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος-ο οποίος σημειωτέων παρακολούθησε όλο το συνέδριο από την αρχή μέχρι το τέλος, κάτι που τονίστηκε από το προεδρείο-και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

 

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό αφού ζητάει 240 άτομα για να μπορεί να λειτουργεί και είναι ζήτημα αν θα πάρει 40. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, ο ίδιος, στις πολλές συναντήσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών, συνηγορεί στο να ενισχυθούν με προσωπικό τα μικρονήσια. Μάλιστα, στο σημείο αυτό θέλησε να αναφέρει ότι στην Κάσο υπήρχε αποσπασμένος υπάλληλος από την Περιφέρεια από το προσωπικό που…δεν έχει.

 

Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε, ακόμη, να διατυπώσει και το παράπονό του ότι στη ρητορική των Δημάρχων θα ήθελε να περιλαμβάνεται και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης. «Τα παράδειγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι συγκλονιστικά μοναδικό», είπε στη συνέχεια αφού σε καμία άλλη περιφέρεια δεν υπάρχει τόση στήριξη στους Δήμους.

 

«Το Νότιο Αιγαίο είναι σε συνθήκες…του τέλειου ατυχήματος και πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες στη χώρα», είπε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ενώ, κλείνοντας, τόνισε ότι «η σύγκρουση πρέπει να γίνει απολύτως μεθοδικά και πρέπει να την κάνουν μαζί. Και τη ρήξη».

 

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «Δήμοι και Περιφέρεια πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» και ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος. Είπε, ακόμη, ότι οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να έχουν λόγο για τις παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή ευθύνη τους αφού τίποτα δεν γίνεται αν δεν πέσει η υπογραφή τους. «Η Κεντρική Διοίκηση είναι απέναντί μας», είπε ακόμη ο κ. Χατζηδιάκος, τονίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν απέναντί τους ένα σκληρό Κράτος διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

 

Είπε, επίσης, ότι συμφωνεί με την «ανατροπή» και ανέφερε ότι, όντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται στα μικρονήσια ενώ επανέλαβε την πρότασή του έσοδα από φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ να πηγαίνουν υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Το συνέδριο έκλεισε με το ψήφισμα που διάβασε ο Γραμματέας της ΠΕΔ, κ. Γιώργος Πόκκιας και στο οποίο οι Δήμαρχοι στο Νότιο Αιγαίο αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Τα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου εκκινούν από την παγιωμένη, δυστυχώς, διαπίστωση της εγγενούς αβελτηρίας της Κρατικής Διοίκησης της χώρας μας διαχρονικά. Το σύστημα του ολοκληρωτικού συγκεντρωτισμού που έχει υιοθετηθεί και επικρατεί ως μοντέλο διοίκησης της πατρίδας μας και εναρμονίζεται με διακομματική συνέπεια, η μόνη μεταρρύθμιση που εννοεί είναι αυτή των βαθμών της λεγόμενης αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄’ βαθμού. Αρνείται να μεταρρυθμίσει τον εαυτό του, όσες φορές και αν το ‘χει εξαγγείλει…»."

Το 9ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων διοργανώθηκε με επιτυχία στην Κέα, στις 8 Οκτωβρίου 2016 από την Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κέας "Η Πρόοδος 1945" σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Κέας και την υποστήριξη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου.

 

 

Οι Σύνεδροι - Εκπρόσωποι των Επαγγελματικών Φορέων με ομόφωνο ψήφισμα περιγράφουν συνοπτικά τα θέματα που συζητήθηκαν και για τα οποία ζητείται η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών:

 

1. Νησιωτικότητα

Παρά τη συνταγματική επιταγή, αλλά και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών, ουδέποτε υπήρξε συντονισμένη πολιτική και λήψη μέτρων για την άμβλυνση των ανισοτήτων σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Αντίθετα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η νησιωτική περιφέρεια βάλλεται πανταχόθεν με αποτέλεσμα την κατάλυση του όρου «νησιωτικότητα» και τη ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των πολιτών των νησιών. Ζητούμε την άμεση κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τη νησιωτικότητα και τη θέσπιση κινήτρων και μέτρων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας.

 

2. Φ.Π.Α.

Δεδομένου ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αντίθετα επέφερε συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων και έπληξε την ανταγωνιστικότητα, ανεξάρτητα της όποιας λήψης μέτρων για τη νησιωτικότητα, ζητούμε την επαναφορά του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. για τα νησιά, σε εφαρμογή της ισχύουσας Ευρωπαϊκής οδηγίας.

 

3. Φορολογικά – Ασφαλιστικά Θέματα

Με δεδομένη τη δυσκολία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υψηλές και συνεχώς αυξανόμενες, ήδη δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτα επιβαρυντικές για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας που εκπροσωπούμε, ζητούμε πέρα της μείωσης τους, ρεαλιστικές ρυθμίσεις οι οποίες να διαμορφώνονται σε αριθμό δόσεων πολύ μεγαλύτερο από τον ισχύοντα και πάντα σε συσχετισμό με το ύψος των εισοδημάτων τους και των οικογενειακών αναγκών των φορολογουμένων και ασφαλισμένων, λαμβάνοντας υπόψη και την εποχική δραστηριότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων. Ζητούμε επίσης, απόδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φορολογουμένους και ασφαλισμένους με ρυθμισμένες οφειλές χωρίς παρακράτηση.

 

4. Αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, της έλλειψης των υποδομών & περιορισμός της Γραφειοκρατίας.

Η έλλειψη υποδομών σε συνδυασμό με την αποψίλωση των υπηρεσιών του Νομού Κυκλάδων και η υποστελέχωση των εναπομεινάντων εξ’ αυτών συνέβαλε στην επιδείνωση της καθημερινότητας επιχειρηματιών και πολιτών. Ζητούμε (α) τη μείωση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα η ανάγκη φυσικής παρουσίας και συναλλαγής επιχειρηματιών και πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς μέσω της ηλεκτρονικοποίησης τουλάχιστον των εντελώς απαραίτητων συναλλαγών και (β) την παροχή κινήτρων για τη στελέχωση των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των διοικητικών υποχρεώσεων των Κυκλαδιτών (π.χ. ΟΑΕΕ, ΕΟΤ-ΠΥΤ κ.ά).

 

5. Υγεία

Τα προβλήματα του τομέα της υγείας στο Νομό Κυκλάδων, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της χώρας, αποτελούν λόγο ντροπής για την πολιτεία. Η ανικανότητα αντιμετώπισης έστω και των βασικών αναγκών στα νησιά μας σε συνδυασμό με τα ελλείμματα στον τομέα των συγκοινωνιών υποβαθμίζουν δραματικά το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά και την αξία του τουριστικού μας προϊόντος. Επιπλέον είναι διάχυτη η απογοήτευση αλλά και η αγανάκτηση των ασφαλισμένων, λόγω του ότι στην πραγματικότητα οι υπέρογκες εισφορές τους δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα στην πράξη. Ζητούμε να ενταθούν οι προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας ,ώστε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο, αξιοποιώντας ακόμα και τις προσφορές των ιδιωτών δωρητών.

 

6. Ακτοπλοϊκό

Σε αντιδιαστολή με τη συνταγματική επιταγή, τα περισσότερα νησιά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κεντρικά λιμάνια. Ζητούμε τη ριζική αναθεώρηση του ακτοπλοϊκού χάρτη των Κυκλάδων. Επίσης, τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των άγονων γραμμών με το σύστημα κορμού με ακτινωτές συνδέσεις με όλα τα νησιά. Την αναθεώρηση του κανονισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με γνώμονα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Εφαρμογή της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας ΑΡΙΘ. 323.1/02/15 -3.4.2015 που ορίζει τις ανώτατες τιμές εισιτηρίων επιβατών κι αυτοκινήτων.

 

7. Θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού & παραεμπορίου

Σε μια εποχή που το ποσοστό από τα όποια κέρδη που διεκδικεί το Κράτος από κάθε επιχείρηση είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, είναι εξοργιστικά άδικο να συνυπάρχουν νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες με την ανοχή και την αδιαφορία του των περισσοτέρων ελεγκτικών μηχανισμών. Στις παράνομες αυτές δραστηριότητες εντάσσονται εκτός από τις παραεμπορικές δραστηριότητες - που πλέον περιλαμβάνουν και προϊόντα του πρωτογενούς τομέα - και η παράνομη ενοικίαση σπιτιών, αλλά και η παροχή αδήλωτων υπηρεσιών που στο σύνολό τους μειώνουν δραματικά την ανταγωνιστικότητα των νομίμως επιχειρούντων. Ζητούμε να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό που μαστίζει διαχρονικά τη νόμιμη δραστηριότητα.

 

8. Θέματα ΕΣΠΑ & Ανάπτυξης

* Ως γνωστόν, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στερείται πόρων λόγω κατάταξής της στις περιοχές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Καλούμε την Πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να αρθεί αυτή η αδικία που προέκυψε για μεγάλο αριθμό νησιών των Κυκλάδων.

* Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων της περιοχής μας δεν έχει πρόσβαση σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νησιών λόγω των απαγορευτικών για αυτές κριτηρίων αλλά και της πολυπλοκότητας των οδηγών υλοποίησης.

* Ζητούμε τη διαμόρφωση τόσο το χρηματοδοτικού όσο και του νομικού πλαισίου με σκοπό την τουριστική και όχι μόνο αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών των νησιών (μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων LEADER- ΕΣΠΑ κ.λ.π.) προκειμένου να διασωθούν από την αλλοίωση, την εγκατάλειψη και το μαρασμό και να αποτελέσουν σημεία επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας.

* Ζητούμε την άμεση κατάρτιση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδίου για το νησιωτικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε ομηρία επί σειρά ετών. Την επαναφορά σε διαβούλευση του σχεδίου των μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής των περιοχών, εντός και εκτός οικισμού μέχρι 2.000 κατοίκων, λαμβάνοντας υπόψη τη φέρουσα πολεοδομική, περιβαλλοντική και φυσική ικανότητα κάθε νησιού ξεχωριστά.

 

9. Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Ζητάμε όπως προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και των δικαιούχων των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων χωρίς άλλες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις από τρίτους.

Σύμφωνα με την Ισχύουσα Νομοθεσία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε διαδικασία Αναμόρφωσης - Επικαιροποίησης του Υφιστάμενου Επιχειρησιακού της Προγράμματος (ΕΠ), από την οποία (Επικαιροποίηση) θα προκύψει και θα παραδοθεί το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για την τρέχουσα Αυτοδιοικητική Περίοδο.

Στο πλαίσιο έναρξης της «Δημόσιας Διαβούλευσης»- καλούνται οι Πολίτες ή οι Ενώσεις Πολιτών, οι Τοπικοί, Κοινωνικοί και Οικονομικοί Φορείς κ.λπ. όπως, σε περίπτωση που επιθυμούν, υποβάλλουν / καταθέσουν Απόψεις και Προτάσεις , μέσω της συμπλήρωσης του «Ερωτηματολογίου Διαβούλευσης» -για τις ανάγκες Ομογενοποίησης & Αποκωδικοποίησης τους- που είναι αναρτημένο (σε μορφή αρχείου .doc) στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Διεύθυνση : http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=7682

Το Ερωτηματολόγιο μπορεί να υποβληθεί - προωθηθεί ή κατατεθεί στην ΔΙ.Α.Π. της Π.Ν.Α. έως & τις 26/09/2016:

1)      Σε Ηλεκτρονική Μορφή στις Διευθύνσεις Ηλ. Ταχυδρομείου :

Υπηρεσίας - ΔΙΑΠ Κ: dap@1730.syzefxis.gov.gr & Αναδόχου Μελετητή: dskiadas@uom.edu.gr

2)      Είτε σε Έντυπη Μορφή, εντός πάντοτε της τεθείσας προθεσμίας, στη Διεύθυνση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡ/ΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (ΔΙ.Α.Π. Κ.)

ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ & ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΡΔΑΚΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ - 84.100 - ΣΥΡΟΣ

( Επίσης, οποιαδήποτε Πληροφόρηση δίδεται στα Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Τ/Φ: 22810 - 98.816, 98.820 / κα Μαρία Ζώη, κ. Αντώνιο Λούβαρη, Φαξ : 22810 85.237).

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην Ιστοσελίδα της ΠΝΑ, στη Διεύθυνση : http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=7682& προς διευκόλυνση - πληρέστερη Ενημέρωση όλων, βρίσκονται Αναρτημένα:

-  Το Πλήρες Κείμενο του προς Διαβούλευση Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΣΣ).

-  Η με Αρ. 169/2016 Απόφαση του ΠΣ (ΑΔΑ: 7ΦΓ47ΛΞ-ΗΑΓ)

 

-  Η από 19/08/2016 Εισήγηση προς το ΠΣ, με τα Κείμενα - Αρχεία, που τη συνοδεύουν.

 

Περισσότερα Άρθρα...

  1. Θεώρηση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων στο Π.Π.Ι. Κέας
  2. Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Κέας
  3. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016
  4. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΕΑΣ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  5. Ανακοίνωση κλήρωσης μελών επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέlεσης ΠΔ 28/80 έτους 2016
  6. Ανακοίνωση διεξαγωγής κλήρωσης για την ανάξειξη μελών Επιτροπής διενέργειας Διαγωνισμών Προμηθειών, αξιολόγησης προσφορών, γνωμοδότησης επί αυτών καθώς και των προσφορών στις απευθείας αναθέσεις για το οικ.έτος 2016
  7. Ανακοίνωση διεξαγωγής κλήρωσης για την ανάδειξη μελών Επιτροπής διενέργειας Διαγωνισμών/Υπηρεσιών, αξιολόγησης προσφορών, γνωμοδότησης επί αυτών καθώς και των προσφορών στις απευθείας αναθέσεις για το οικ.έτος 2016
  8. Ανακοίνωση κλήρωσης μελών επιτροπής ενστάσεων ύδρευσης έτους 2016
  9. Ανακοίνωση κλήρωσης μελών επιτροπών οχημάτων έτους 2016
  10. Ανακοίνωση κλήρωσης μελών επιτροπής παραλαβής προμηθειών έτους 2016
All rights reserved © 2017 - designed &developed by: betwelve