Δήμος Κέας

r

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για την διευρυμένη σύσκεψη με θέμα

«Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων»

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, διευρυμένη σύσκεψη, με θέμα την «Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων», η οποία διοργανώθηκε από το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) κ. Χ. Καλαματιανός, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Ν. Συρμαλένιος, Αντ. Συρίγος, Ν. Μανιός και Ιω. Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δ. Τσιάδης, Μέλη του Σ.Α.Σ., εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού απ’ όλα τα νησιά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ιω. Ρούσσος, εκπρόσωποι των Λιμενικών Αρχών, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, καθώς και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, το εμπόριο και τον τουρισμό.

 

Τον συντονισμό της σύσκεψης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκός, ο οποίος, προλογίζοντας, τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης σύσκεψης για τις νησιωτικές κοινωνίες, τους επαγγελματίες, τον τουρισμό, την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία, επισημαίνοντας η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως αυτό της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών μας απαιτεί τη συνέργεια, τη συνεργασία και τη συναλληλία όλων των εμπλεκομένων.

 

Κύριο μέλημα όλων, όπως ανέφερε, αποτελεί η βελτίωση του μεταφορικού έργου σε όρους ποιότητας, συχνότητας και κόστους για δώδεκα (12) μήνες τον χρόνο, αλλά και η αύξηση του μεταφορικού αντικειμένου στα νησιά μας, διαμέσου της καλύτερης αξιοποίησης των συνδυασμένων μεταφορών, των διαθέσιμων καναλιών προώθησης και επικοινωνίας και της αποδοτικότερης συνεργασίας της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των επαγγελματιών του τουρισμού.

 

Με τη σειρά του, στην ομιλία του, ο Υφυπουργός κ. Σαντορινιός, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς επιβατών και αγαθών μεταξύ της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση βελτίωσης των ελεύθερων γραμμών και των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας. Υποστήριξε δε, ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, ώστε να επανασχεδιαστεί το μεταφορικό δίκτυο και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο ο υπάρχων στόλος όσο και τα χρήματα που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σκοπό αυτό.

 

Στο σκέλος των εισηγήσεων, ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Σ.Α.Σ. κ. Καλαματιανός, στην εισήγησή του με θέμα «Αναβάθμιση Ακτοπλοϊκού Δικτύου Κυκλάδων», αναφέρθηκε στη σύσταση από το Υπουργείο ομάδας εργασίας για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, στο πλαίσιο της οποίας οι αρμόδιοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και η οποία στοχεύει στην πλήρη κάλυψη των μεταφορικών αναγκών, στην αναβάθμιση του στόλου και των συνδέσεων και στην καλύτερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού για τις άγονες γραμμές.

 

Στην δική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου, παρατήρησε ότι αν και η σύνδεση με την Αττική μέσω Λαυρίου κρίνεται σχετικά επαρκής ή σύνδεση με την Σύρο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα των δυτικών Κυκλάδων θα δώσει τουριστική και εμπορική ανάπτυξη. Τόνισε μάλιστα πως σύμφωνα με τη διεθνή τουριστική τάση οι επισκέπτες στα μικρά νησιά είναι μεμονωμένοι επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα. Πολλοί μάλιστα από αυτούς προτιμούν να επισκεφθούν περισσότερα από ένα νησί στο κάθε ταξίδι τους καθιστώντας την θαλάσσια ενδοεπικοινωνία καθοριστικό στοιχείο ανάπτυξης. Όμως ο έγκαιρος προγραμματισμός των δρομολογίων, αλλά και η συνέπεια των δρομολογίων δημιουργούν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συγκοινωνιακής συνείδησης στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή του έργου της ακτοπλοΐας. 

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Μ. Σακέλλης, στην εισήγησή του με θέμα «Ακτοπλοΐα και Θεσμικό Πλαίσιο» επεσήμανε την αναγκαιότητα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, ενώ πρότεινε την απαλλαγή των εταιρειών από υποχρεώσεις θαλάσσιας υπηρεσίας για να μην ανεβαίνει το κόστος των εισιτηρίων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ευελιξία στη διαχείριση των δρομολογίων και την ισότιμη κατανομή μεταξύ θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών.

 

Κλείνοντας το σκέλος των εισηγήσεων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην εισήγηση με θέμα «Ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, η επόμενη μέρα» ανέδειξε το ζήτημα της επαναφοράς των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων στο πρότερο καθεστώς, ενώ θεώρησε επιβεβλημένη τη δρομολόγηση και τρίτου πλοίου, ώστε να επιτευχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η αύξηση της συχνότητας και η μείωση του χρόνου και της ταλαιπωρίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες παρεμβάσεις από τους Βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τους Δημάρχους και αιρετούς εκπροσώπους των Δήμων, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Επάρχους και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, οι οποίοι κατέθεσαν τα πάγια αιτήματα και τον προβληματισμό τους για το ακτοπλοϊκό ζήτημα του κάθε νησιού ξεχωριστά, θίγοντας τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών και το υψηλό κόστος των εισιτηρίων, ενώ ζήτησαν μετ’ επιτάσεως την καθημερινή διασύνδεση με το διοικητικό κέντρο του Νομού, τη Σύρο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους την πρόθεσή τους να βελτιώσουν, κατά το μέτρο του δυνατού, την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, γνωστοποιώντας, ορισμένοι εκ των οποίων, τον γενικό σχεδιασμό των δρομολογίων τους και ανακοινώνοντας θετικές εξελίξεις για τη διασύνδεση αρκετών νησιών.

 

Η σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περί των πέντε ωρών, ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με κοινή παραδοχή για την άρτια οργάνωση και την ύπαρξη πολιτισμένου κλίματος, καθώς και την ανάδειξη πολλών και ουσιαστικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές στην περιοχή. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποσταλούν απομαγνητοφωνημένα τα πρακτικά της σύσκεψης προς όλους του συμμετέχοντες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, δεδομένης της βούλησης και της αποφασιστικότητας, την οποία επέδειξε τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

 

Η διάθεση για συνεργασία, την οποία επέδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες, θα αποτελέσει εχέγγυο για την εξαγωγή πρακτικών αποτελεσμάτων και την ταχύτερη ευόδωση των στόχων που ετέθησαν. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αξιολογώντας την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων αλλά και μετά από την επιτυχία που σημειώθηκε, αποφάσισε ομόφωνα, σε σημερινή του συνεδρίαση, την καθιέρωση της συγκεκριμένης σύσκεψης και την πραγματοποίησή της κάθε χρόνο την ίδια περίοδο στο νησί της Σύρου.

 

Δελτίο Τύπου

Στείρωση Αδέσποτης Γάτας

 

Με απόλυτη ικανοποίηση όσων συμμετείχαν στη Δράση, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα "Στείρωση Αδέσποτης Γάτας", την οποία οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Κέας. Στειρώθηκαν 70 αρσενικές και θηλυκές γάτες οι οποίες, εκτός από τη στείρωση, δέχτηκαν και φροντίδα που αφορούσε την υγιεινή τους κατάσταση. Τα ζώα μετά από τη φροντίδα που τους παρασχέθηκε, μεταφέρθηκαν στο περιβάλλον τους. Το πρόγραμμα αυτό είναι μία από τις υποχρεώσεις του Δήμου που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία, η οποία στηρίχτηκε στην εθελοντική προσφορά αρκετών ανθρώπων.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Κτηνίατρο, κυρία Αργυρή Κοτζαμπασάκη και τους συνεργάτες της για την εθελοντική προσφορά των υπηρεσιών τους, τους εθελοντές που βοήθησαν για τη συλλογή, τη φροντίδα και τη νοσηλεία των γατών και τους δωρητές αναλωσίμων τα οποία απαιτήθηκαν για τη δράση αυτή. Επίσης, ευχαριστούμε το προσωπικό του Δήμου και ιδιαίτερα την κυρία Σόνια Νεχαλιώτου, η οποία συντόνισε με επιτυχία το έργο αυτό.

 

Η δράση αυτή θα επαναληφθεί στο μέλλον, αφού θεωρείται απαραίτητο να φροντίζουμε την υγεία των ζώων συντροφιάς, αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέα Σχολική Χρονιά - Εργασίες ανακαίνισης στα σχολεία της Κέας

Με τον Αγιασμό που έγινε με την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς, οι μαθητές των σχολείων της Κέας βρήκαν τα σχολεία τους ανακαινισμένα, φρεσκοβαμμένα και έτοιμα να τους υποδεχτούν και να τους παρέχουν τις απαραίτητες ανέσεις για την εκπαίδευσή τους. Η Δημοτική Αρχή έκανε ότι καλύτερο για να ικανοποιήσει αυτή της την υποχρέωση.

 

Λειτούργησε πλέον κανονικά το Νέο Δημοτικό Σχολείο Κέας στο Σχολικό συγκρότημα της Ιουλίδας, το οποίο είναι από τα πλέον σύγχρονα των Κυκλάδων.

 

Συγχρόνως όμως έγιναν ανακαινίσεις, σε όσες Σχολικές Μονάδες ήταν απαραίτητο. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της και τα δικά μας σχολεία. Πιο κάτω περιγράφονται οι εργασίες που έγιναν με το πρόγραμμα αυτό.

 

Ευχαριστούμε επίσης τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων για τις υποδείξεις τους, αλλά και τις Σχολικές Επιτροπές και κυρίως τις Προέδρους τους, Μαρία Ξυδοπούλου και Ελευθερία Μορφωνιού που επέβλεψαν τις ανακαινίσεις και επιμελήθηκαν τις προμήθειες του σχολικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 

Εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες:

-Γυμνάσιο με τάξεις Λυκείου

Κατασκευή πέργκολας 

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου στο γήπεδο μπάσκετ

-Δημοτικό Κορησσίας

Αντικατάσταση κουφωμάτων 

Αντικατάσταση εσωτερικών πορτών

Αντικατάσταση ξύλινης οροφής στο κεντρικό κτίριο

-Νηπιαγωγείο Ιουλίδας

Επιχρίσματα στην εξωτερική τοιχοποιία.

-Νέο Δημοτικό Σχολείο Κέας

Έγιναν και θα γίνουν από το Δήμο οι απαραίτητες βελτιώσεις και συμπληρώσεις που κρίθηκαν επιβεβλημένες, για θέματα ασφάλειας των μαθητών, αλλά και λειτουργικών αναβαθμίσεων. 

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.

Δελτίο Τύπου

Επίσκεψη Ηγεσίας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Κέα

 

Επίσκεψη στην Κέα για υπηρεσιακούς λόγους πραγματοποίησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κύριος Σταμάτης Ράπτης, ο Α' Υπαρχηγός Αντιναύαρχος κύριος Θεόδωρος Κλιάρης και ο Διευθυντής Επιθεώρησης Αττικής και Νήσων Υποναύαρχος κύριος Χάρης Αϊβαλιώτης. Σε σύσκεψη που έγινε στο Β' Λιμενικό Τμήμα Κέας, στην οποία συμμετείχε και ο εκτελών χρέη Λιμενάρχη, κύριος Ιωάννης Πλεύρης, παρευρέθη ο Δήμαρχος Κέας, κύριος Γιάννης Ευαγγέλου, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο, κύριο Δημήτρη Καβαλιέρο.

 

Στους επισκέπτες αναφέρθηκαν οι λειτουργικές ελλείψεις του Λιμενικού Τμήματος δεδομένης μάλιστα της αύξησης των επισκεπτών κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο αλλά και των αυξημένων αναγκών του νησιού από την αντίστοιχη αύξηση των δραστηριοτήτων του. Ο Αρχηγός Αντιναύαρχος κύριος Ράπτης έδωσε αμέσως εντολή να τοποθετηθούν δύο νέοι λιμενικοί στην Κέα και να αντικατασταθεί το υπηρεσιακό αυτοκίνητο με άλλο νεώτερο. Υποσχέθηκε μάλιστα να ελέγξει τη δυνατότητα διάθεσης ταχύπλοου σκάφους. Ο Δήμαρχος κύριος Ευαγγέλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση και ευχαρίστησε τον Αρχηγό για την σημαντική προσφορά του Λιμενικού Σώματος με την συνεχή διάθεση του ταχύπλοου σκάφους του Λαυρίου για διακομιδές ασθενών από την Κέα.

 

 

All rights reserved © 2017 - designed &developed by: betwelve